2019: After The Fall of New York (1983)

marko 03.10.2023. Videoteka Znanstvena fantastika
Please log in or register to do it.

U svijetu u kojem je nuklearni rat između Amerike i Euroazije većinu čovječanstva učinio neplodnom, bliži se kraj čovjeku kao vrsti. Međutim, Amerikanci doznaju za djevojčicu u neaktivnoj animaciji u ruševinama New Yorka koja je potpuno fertilna i zdrava za reprodukciju. Međutim, i njihovi neprijatelji već tragaju za njom i podvrgnut će je užasnim eksperimentima. Amerikanci unajmljuju plaćenike iz pustinje da se infiltriraju u Veliku Jabuku i vrate plodnu ženu u jednom komadu.

– DVD cover filma

Dragi ljubitelji postapokaliptičnih spektakala, dobrodošli u najbizarniju verziju New Yorka koju ćete ikad doživjeti! Nakon špageti westerna, Talijani su filmski u više navrata jahali na uspjehu Mad Maxa, a taj val eksploatacijske kinematografije danas zovemo pastapokalipsa. U jednoj takvoj epizodi, Sergio Martino nas vodi na izlet kroz apokaliptičnu budućnost s jako puno entuzijazma i jednako manje budžeta.

Film nas vodi u svijet 2019. godine gdje je New York postao nešto između cirkusa i kaosa. Mutanti se skrivaju sami od sebe, a gangsteri se natječu u trčanju na Petu aveniju. Glavni junak, Parsifal izgleda kao da je izašao iz kataloga za modnu reviju apokalipse. Njegova kombinacija kože, košulje otvorenih prsa i sunčanih naočala je jednostavno nezaobilazna.

Ako želite vidjeti najsuludije maštovite scenografije i kostime koje je ’83. imala za ponuditi, ovo je film za vas. Mutirani likovi izgledaju kao da su izašli iz dječje noćne more, a dorađene Kendo kacige funkcioniraju kao demonstracija sile policijske konjice. Iako se bez srama film inspirira Carpenterovim Bijegom iz New Yorka, još je zanimljivije da je Children of Men zapravo nepotpisana visokobudžetna prerada ovog pastapkolapitičnog klasika.

Plakat za 2019: After The Fall of New York (1983)

Radnja? Pa, razmislite o tome kao o križanju Mad Maxa i Planete majmuna, samo s još više bizarnih trenutaka i susreta koji će vas ostaviti s pitanjem: “Što sam upravo gledao?” I da, tu je i tajna misija spašavanja posljednje plodne žene na svijetu, jer apokalipsa nije potpuna bez takvog zapleta.

Gospodin Martino očito je odlučio baciti sve karte na stol i stvoriti jedinstveno iskustvo koje nećete zaboraviti. “2019: After The Fall of New York” je kao da ste ušli u vlastitu post-apokaliptičnu fantaziju iz noćnih mora.

Sjednite, opustite se i pripremite se za vožnju bez premca kroz najčudniji New York koji ste ikad vidjeli!

Bruce Li in New Guinea (1978)
Tarzan (1999)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIF