Dina (1984) – produžena verzija

marko 13.03.2024. Videoteka Znanstvena fantastika
Please log in or register to do it.

Kako nova “Dina” plijeni pažnju i domaće filmske publike, s YouTubea vam prenosim u cjelosti dostupnu i produženu verziju filmske adaptacije istoimenog kultnog romana Franka Herberta, režiranu od strane Davida Lyncha davne 1984. godine, koja predstavlja pomalo zaboravljeni, ali vrlo ambiciozan pokušaj prenošenja ove kompleksne i bogate znastveno-fantastične sage na filmsko platno.

Unatoč impozantnom skupu glumačke postave, uključujući Kylea MacLachlana, Stinga i Patricka Stewarta, film je naišao na podijeljene reakcije publike i kritike. Lynch se suočio s izazovom prevođenja dubine i složenosti romana u film od niti dva i pol sata, što je rezultiralo komprimiranim narativom i gubitkom baznih elemenata priče. Mnogi su kritičari smatrali da su kompleksni politički i filozofski aspekti romana nedovoljno istraženi ili jasno predstavljeni u filmu.

Tehnički, “Dina” (1984) je bio impresivan film s obzirom na vizualne efekte i setove, ali neki su smatrali da estetika filma ponekad nadmašuje samu priču. Lynchova vizija bila je duboko osobna i eksperimentalna, što je možda zbunilo neke tradicionalnije obožavatelje znanstvene fantastike. Film se suočio i s konkurencijom drugih popularnih znanstveno-fantastičnih filmova tog vremena, poput “Star Warsa” i “Blade Runnera”, što je dodatno utjecalo na njegov komercijalni neuspjeh. Kontroverzni kraj filma, koji je ostavio mnoge gledatelje zbunjenima, također je doprinio negativnom prijemu filma. Iako je “Dina” stekao status kulta među određenim obožavateljima, njegov inicijalni neuspjeh u kinima rezultirao je time da nije ispunio očekivanja studija i distributera.

Unatoč tome, “Dina” je s vremenom postao predmet interesiranja i proučavanja zbog svoje ekscentrične vizije i značaja u karijeri Davida Lyncha.

Rebel Highway - Film 2. - Confessions of a Sorority Girl (1994)
The Gentlemen (2024) - Guy Ritchie za Netflix

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIF