Solaris (1972)

marko 01.11.2023. Videoteka Znanstvena fantastika
Please log in or register to do it.

Baziran na istoimenoj knjizi Stanislawa Lema, film Andreja Tarkovskog donosi introspektivnu meditaciju o ljudskoj prirodi, usamljenosti i žudnji za razumijevanjem.

Kroz svoju slojevitu priču, film nas vodi na planetu Solaris, u svijet kozmonauta koji stiže na svemirsku stanicu. Tamo otkriva da Solaris ima neobičnu moć stvaranja fizičkih manifestacija njihovih najdubljih emocija i trauma. Tarkovski vješto istražuje unutarnji svijet likova, istovremeno propitujući prirodu stvarnosti i subjektivnosti.

Povijesni značaj ovog filma leži u njegovoj dubokoj filozofskoj analizi ljudske egzistencije i odnosa između čovjeka i svemira. Tarkovski je bio majstor atmosfere, kombinirajući spori ritam i sugestivne slike kako bi stvorio atmosferu duboke kontemplacije i introspekcije.

Danas se “Solaris” smatra kultnim filmom zbog svoje nevjerojatne vizualne snage, duboke teme i umjetničke vrijednosti. Tarkovski je stvorio remek-djelo koje nadilazi granice žanra znanstvene fantastike i postavlja duboka pitanja o prirodi ljudske egzistencije.

Kroz svoj prepoznatljiv stil, Tarkovski nas podsjeća na snagu ljudske volje i mogućnost transcendencije kroz unutarnje putovanje. “Solaris” ostaje neizbrisiv trag u povijesti filma, podsjećajući nas na beskrajnu tajnu svemira i nepresušnu dubinu ljudskog uma. Producentska kuća Mosfilm ga je izvadila iz arhive i postavila za gledanje u divnoj kvaliteti i s kvalitetnim titlovima.

Ikinai aka Suicide Bus (1998)
Metal Gear Solid - kolekcija stripova (2004-2005)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIF