Split Second (1992)

marko 27.09.2023. Akcija Horor Videoteka Znanstvena fantastika
Please log in or register to do it.

Kroz tamne ulice urbane džungle, gdje kiša lije kao iz kablovske televizije, korača Detektiv Harley Stone, čovjek rođen iz pepela, sa šaljivim komentarima i kožnim kaputom koji miriše na barut. U tom Londonu bezdušnih zgrada i neonki, diše se smog, ali ne i život.

Redatelj Tony Maylam baca nas u brutalni užas gdje je svaka minuta čisto preživljavanje. U distopijskom maršu kroz smrad i nered, Rutger Hauer kroči s flegmatičnom hrabrošću, donoseći u život ovog heroja bez pravila.

Radnja se vrti oko ubojice koji se hrani strahom, dok gradom vlada voda i tama. To je London kakav niste mogli ni sanjati, gdje zlo vreba iza svakog ugla, a strah je jedina sigurna valuta.

Scenaristi Alan Scott i Louis Melville isprepliću grotesknu priču o divljačkom monstrumu koji hara gradom s Harleyjevom osobnom odisejom. Njegova duša je poput zahrđalog mača, oštra, ali sa svakim ubodom bliža propadanju.

Kaos, očaj i znoj u Londonu budućnosti

Ovdje nema suza ni molitvi. Samo akcija, znoj i potpuna apatija prema smrti koja visi nad svakim kutkom ove neprijateljske raskrsnice. I sijeset čokoladica koje su jedini izvor proteina našeg heroja.

No, pod ovom površinom bespuća i crnih sjenki, provlači se i tišina patnje, zahvaljujući glazbi Francis Hainesa koja nam tiho šapuće o gubicima koje ni olovo ne može nadmašiti.

Pitanje identiteta i tame postaje filozofsko pitanje, jer kroz kaos i strah, svaka iskra ljudskosti zaslužuje pohvalu. “Split Second” nas tjera da se zapitamo koliko tame može obuzdati svjetlo, koliko zla može prekriti dobro.

Ovaj film je krvava pjesma koja se širi kao požar, pjevajući o očaju i hrabrosti u svijetu gdje je granica između čudovišta i junaka tanja od oštrice noža.

Majstorski režirano, hrabro odigrano i napisano s ljubavlju prema haosu, “Split Second” je okrutna stvarnost koja nas udara poput orkanskog vjetra. Ovdje nema izlaza, samo borba do zadnjeg daha.

Da, dragi čitatelju, ovo nije svakodnevna šetnja parkom. Ovo je sukob, ovo je rat, ovo je “Split Second”.

The Flood (2023)
Zloduh / The Wraith (1986)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIF