The Contestant (2023.)

marko 14.06.2024. Dokumentarci Recenzije
Please log in or register to do it.

U svijetu reality TV-a, vidjeli smo sve, od traženja ljubavi u izoliranim kućama do natjecanja u pjevanju i plesu. Sada već davne 1998. godine se u Japanu dogodio malo drugačiji reality program. Komičar Tomoaki Hamatsu, poznatiji pod nadimkom Nasubi (Patlidžan), pristao je sudjelovati u “igranom reality showu” Susunu! Denpa Shōnen, ne znajući da će ga 15 mjeseci pratiti kamera. Paralelno s Nasubijevim realityjem u svjetska kina je s prikazivanjem krenuo film “Trumanov show”.

Nasubi pokazuje nagradu iz novinske igre 2002.

Dokumentarac “The Contestant” redateljice Clair Titley, s vremenskim odmakom prati Nasubino nevjerojatno putovanje. Naivno misleći da sudjeluje u audiciji, Nasubi se nađe u izoliranom jednosobnom stanu, gol i bos. Hranjen većinom krekerima, preživljavao je ispunjavajući bonove i nagradne kupone za hranu. Njegov život u izolaciji, sniman je 24 sata dnevno kroz petnaest mjeseci, a tjedno ga je gledalo između 15 i 20 milijuna Japanaca. Show je završio s emitiranjem kad je Nasubi prikupio milijun Yena (6000 EUR) preko novinskih kupona.

Nasubi se u početku bori s izolacijom i besmislenim zadacima te psihički puca no, s vremenom se prilagođava i počinje koristiti situaciju kako bi razvio i pokazao svoju duhovitu stranu. Njegova iskrenost, naivnost i samoironija osvajaju srca gledatelja u Japanu, a on postaje nehotična zvijezda reality TV-a.

Nasubi je danas aktivist i nesebično pomaže oko obnove Fukushime, svog rodnog grada

Dokumentarac “The Contestant” je fascinantan uvid u svijet reality televizije i njenu moć manipuliranja ljudima. Istovremeno je to i smiješan i dirljiv portret čovjeka koji se suočava s nepredviđenim okolnostima, a glavne saveznike u izolaciji i ogoljenom životu traži u humoru i autoironiji. Osim što je bizaran i smiješan, “The Contestant” je i mračan film koji pokreće pitanja o etici reality programa i eksploataciji ljudi u ime zabave, ali i opojnosti višemilijunskog auditorija gladnog upravo takve zabave.

Ako postoji televizijski Bog, ja sam Sotona!

– Toshio Tsuchiya, producent reality showa Susunu! Denpa Shōnen
"Escape" - bijeg iz Sjeverne Koreje (trailer)
The Instigators - Matt Damon i onaj drugi Affleck

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIF