Johnny Depp glumi Sotonu u vjerovatno posljednjem filmu Terryja Gilliama “Carnival at the End of Days”

marko 12.06.2024. Najave
Please log in or register to do it.

Terry Gilliam je jedan od osnivača kultne britanske humoristične skupine Monty Python. Njegovi animirani kolaži i kreativni doprinosi serijama i filmovima koje su kao ekipa realizirali, donijeli su skupini prepoznatljivu estetiku i kultni, gotovo mitski status. Nakon Pythona, Terry Gilliam se samostalno dokazao i kao redatelj i kao scenarist, poznat po svojoj vizionarskoj estetici i nekonvencionalnim pristupima sedmoj umjetnosti. Njegovi filmovi kao što su “Brazil” (1985.), “12 majmuna” (1995.) i “Strah i prijezir u Las Vegasu” (1998.) pomaknuto istražuju teme apsurda, fantastike i društvenih anomalija, ostavljajući dubok trag u svjetskoj kinematografiji.

Terry Gilliam, 2023. Ora! [Now!] Festival, Italija. Foto: GIORGIO AMATO

Bez obzira na reputaciju i Gilliam je, poput ostalih kolega, imao velikih problema oko financiranja svojih filmova u posljednjoj dekadi, pogotovo u Americi te je izjavio kako više nema snage “boriti se za umjetnost” i time najavio potencijalnu mirovinu. Zato posebno raduje vijest kako je uz pomoć europskih produkcijskih kuća uspio zatvoriti financijsku konstrukciju svog filma “Carnival at the End of Days” čije snimanje bi trebalo početi u siječnju iduće godine. U ovoj božanstvenoj komediji je Johnny Depp prihvatio ulogu Sotone, a potom su se za projekt još vezali Jeff Bridges, Adam Driver i Jason Momoa. Gilliam u posljednjem intervjuu francuskom Premiereu djeluje zadovoljan, iako mu u ansamblu nedostaje jaka žena oko koje još traju pregovori. Film je budžetiran na 30 milijuna američkih dolara.

To je jednostavna priča o Bogu koji uništava čovječanstvo jer su upropastili njegov prekrasan vrt, Zemlju. Postoji samo jedan lik koji pokušava spasiti čovječanstvo, a to je Sotona, jer bez čovječanstva on je izgubio svoj posao, a on je vječan lik i živjeti bez posla je grozno. Zato pronalazi neke mlade ljude i pokušava uvjeriti Boga da su ovi mladi ljudi novi Adam i Eva. Bog i dalje može uništiti čovječanstvo. To je komedija.

– Terry Gilliam o “Carnival at the End of Days”
The Instigators - Matt Damon i onaj drugi Affleck
Single8 (2023.) - utjecaj Star Warsa na japansku mladost

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIF