Please log in or register to do it.

***mogući spoileri***

Četvrta sezona serije True Detective ambiciozno je jalovi pokušaj da se uhvati zalet legendarnih prethodnika u franšizi. Glavni problem leži na raskrižju nevjerovatno lošeg i plitkog scenarija te nepostojeće kemije između protagonistica, koja je toliko tanka da je neprimjetna i pod jakim mikroskopom. Iako divno postavljena u izolirani snježni aljaški krajolik, bez gotovo ikakvog inteligentnog policijsko-istražnog fokusa (što je valjda temelj kriminalističke serije!?), na kraju ostaje zaglavljena u mutnoj bljuzgi i blatu svojih vlastitih ambicija.

Kada likovi shvate koliko su zapravo njihovi obiteljski odnosi komplicirani.
Kada likovi shvate koliko su zapravo njihovi obiteljski odnosi komplicirani.

Jodie Foster, koja bi trebala biti kamen temeljac serije, oscilira između karikature posvećene detektivke i nepotrebnog seksualnog objekta, što stvara konfuziju umjesto zanimljive karakterizacije.

Ove sezone pratimo ubojstvo umočeno u eko-borbu kakvu bi i Greta Thunberg konkretnije i kompleksnije osmislila, a uz to, umjesto da pruži intrigantnu priču o obiteljskim tajnama i traumama, serija se gubi u besmislenim zapletima o biološkom srodstvu, posvojenju i očevima koji su negdje tamo, ali završe potpuno irelevantnima. Obiteljski odnosi koji bi trebali biti srž ove sezone zapravo su samo gomila nerazriješenih niti koje se isprepliću bez nekog smisla i interesa.

Kada shvatiš da svatko ima tajnu, ali ništa nije onako kako izgleda.
Kada shvatiš da svatko ima tajnu i ništa nije onako kako izgleda.

Pokušaj da se na krilima velike Jodie Foster četvrta sezona imena Night Country istovremeno proglasi kao dostojni nasljednik u franšizi s dodatkom Twin Peaksa i nove ženstvenosti, završava kao potpuni mediokritetski debakl i neuspjela fuzija stvarnosti i noćne more, ostavljajući tako Sigourney Weaver i dalje kao apsolutno nedohvatljivu i nedodirljivu TV/filmsku heroinu.

Malo sobova-kamikaza, malo više Carpenterovog Stvora, malo svi su muški agresivni alkoholičari, malo obitelj kao sretna zajednica je endem, malo odrezanog jezika i malo polarnog medvjeda-kiklopa i nekoliko uskrsnulih da teatralno pomognu slučaju u polarnoj aljaškoj zimi.
RECEPT / Sastojci: Malo sobova-kamikaza, malo više Carpenterovog Stvora, dosta “svi su muški agresivni alkoholičari”, postepeno dodavati “obitelj kao sretna zajednica je endem”, na početku začiniti jednim odrezanim ljudskim jezikom, ubaciti polarnog medvjeda-kiklopa, za neukus po stoti put uvaliti nekoliko uskrsnulih da teatralno pomognu odgonetnuti slučaj. Kuhati u polarnoj aljaškoj zimi.

Umjesto da stvori vlastiti identitet, True Detective u četvrtoj sezoni samo posuđuje već izlizane motive i klišeje, tjerajući gledatelje da se pitaju zašto uopće gube svoje dragocjeno vrijeme na ovu zbrku frustracija.

Ostaje dojam kako je sve zapravo bio pokušaj da se kroz TV seriju složi video-kulisa za glazbene komade koju kreatorica i redateljica voli slušati, dok su radnja i likovi tinejdžerski banalni, jednodimenzionalni klišeji.

Prva sezona u kojoj izvorni kreator serije, pisac Nic Pizzolatto nije imao ikakvu kreativnu, već samo izvršno-producentsku ulogu, rezultirala je nekreativnom, nemaštovitom i sigurno najlošijom sezonom u franšizi!

Kad bi Simpsoni bili korejska drama
Filmski zodijak za ožujak (2024)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIF